Ангелкова: През 2017 г. България е посрещнала 6.5 млн. чуждестранни туристи

Да покажем на всички чуждестранни делегати всъщност какво малко съкровище е България

За първите осем месеца на годината България е посрещнала 6.5 милиона чуждестранни туристи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за Агенция „Фокус“.

Тя добави, че страната ни бележи ръст от 8% по този показател в сравнение с 2016 година.

Според министър Ангелкова предстоящото домакинство на председателството на Съвета на Европейския съюз е възможност България да се представи като целогодишна туристическа дестинация.

“Да покажем на всички чуждестранни делегати всъщност какво малко съкровище е България. В тази връзка ние сме заложили няколко събития на високо ниво, които да се осъществят в рамките на председателството. Едно от тях е свързано с конференция на високо ниво на министрите, които отговарят за туризма в държавите членки, което е озаглавено „Туризъм и икономически растеж“. Също така предвиждаме и много голяма международна конференция за дигиталната трансформация в туризма. Организираме и форум в рамките на Дунавската стратегия и в рамките на председателството, отново с фокус туризъм“, каза още Ангелкова.

Тя добави, че през най-активните летни месеци България е била посетена от четири милиона и триста хиляди чуждестранни туристи. По думите ѝ отчетеният ръст по този показател отговаря на предварителните прогнози, направени в началото на летния сезон.