Стефан Стоянов: Проектът за Център по биотехнологии е водещ за региона

Животът

01-10-2017, 12:29

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Това е първият голям проект, който се ръководи от български учени и който печели директно финансиране от Европейката комисия и е истински успех за българската наука

„Проектът PlantaSYST „Изграждане на Център за растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, България“ е изключително важен за Пловдив и региона. Той е един от водещите за Общината, а Министерството на образованието ще кофинансира сумата от 15 милиона евро за неговото изпълнение“, това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов при откриване на двудневния семинар „Plant Innovation”, чиято цел е да подкрепи новосъздадения по проект PlantaSYST „Център по растителна системна биология и биотехнология“, посредством укрепване на връзките между научните и бизнес общности в Потсдам и Пловдив, както и  установяване на нови такива с институции и компании от Европа и света.

 „Това е първият голям проект, който се ръководи от български учени и който печели директно финансиране от Европейката комисия и е истински успех за българската наука“, допълни заместник-кметът.

Сред участниците в семинара са представители от Центъра за растителна системна биология и биотехнология, Министерство на Икономиката, Университета в Потсдам, от Института Макс Планк в Потсдам, Германия, университета Маси, Нова Зеландия, от Българската академия на науките и биотехнологични компании като ирландската „Биоатлантис“ и холандската „Енза Заден“.

„Вече се виждат ефектите от проекта – екипът на Plantasyst се разширява, в Пловдив пристигат и първите чуждестранни учени, които ще работят тук  - от Южна Африка, Германия, които заедно с българските си колеги ще развиват центъра“, уточни Стефан Стоянов.

Една от важните задачи за PlantaSYST през тази година е да стартира държавното финансиране, предвидено за нова сграда и оборудване за Центъра за биотехнологии.

На семинара партньорите по проекта ще представят идеи и програми за развитие на институциите и фирмите, за да се определят общите им интереси и възможностите за обща  проектна дейност, която ще спомогне за сближаване на трите допирни оси на проекта – наука, бизнес и местната и централна власт в лицето на Община Пловдив и Министерство на образованието и науката.

PlantaSYST е единственият български проект, одобрен на втори етап по инструмент за финансиране “Teaming“ на програма „Хоризонт 2020“ на ЕС. Сред ключовите цели на ЦРСББ са осъществяването на изследвания в областта на растителната биология и биотехнология и обучаването на млади български учени в същите направления.

„Още по време на кандидатстването все повече европейски компании и университети се включват към проекта. Една от целите му е ЦРСББ да осъществява и научно-приложна дейност и заедно с бизнеса да развива, нови продукти“, обясни заместник-кметът Стефан Стоянов. Той изрази надежда скоро да започне разработването на патенти. По време на своето изявление той представи Пловдив на чуждестранните гости, като град, в който инвестициите се увеличават постоянно, който е вторият образователен център в страната,  със стабилна икономика и производство, където се разкриват все повече работни места.

В научния център ще функционират 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката.

Висококвалифицираният екип от над 50 млади специалисти, които ще бъдат назначени, ще се занимава с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с полезни за здравето на хората качества и развиване на фармацевтични приложения, които ще подпомогнат създаването на нови продукти за българския и европейския пазар.

PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два немски института – Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури „Марица“, Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология „Макс Планк“, Потсдам-Голм.