МС предвижда глоби при нарушения на правата на потребителите на мобилни услуги

По данни на ЕК 29% от потребителите не знаят за отпадането на роуминга

Над 70% от хората знаят за отпадането на роуминга в страни членки на ЕС, сочи изследване на Европейската комисия. Почти двойно се е увеличил броят пък на онези потребители, които използват мобилния си интернет в рамките на Общността, показват още изчисленията. Някои от клиентите обаче са сигнализирали държавни институции и неправителствения сектор за нередности във фактурите си – начисляване на допълнителни суми за разговори към страни от ЕС и мегабайти интернет.

Освен към ведомството, сигнали за нередности са постъпили и в Асоциация „Активни потребители“. Оказва се обаче, че голяма част от клиентите на мобилни оператори, не са наясно с промените, които влязоха в сила от месец юни.

Към момента текстовете в Регламента за роуминга позволяват такова таксуване на клиентите. Според Николов неправилно изчисляване на минути или мегабайти от мобилните оператори е малко вероятно. Ако това обаче се случи, те ще подлежат на санкции. Това гласи законопроект на Министерския съвет, предвиждащ глоби при нарушения на правата на потребителите на мобилни услуги. По данни на Европейската комисия 29% от потребителите не знаят за отпадането на роуминга. 6% пък са онези, които предпочели да закупят сим карта от страната, която посещават.