Л. Византини: Равнището на заплатите е един от най-сериозните проблеми в ЕС

Необходимо е да се увеличат и заплатите в източните държави, за да има наистина равностойно третиране

Според изчисления, направени от профсъюзите в Чехия ще са нужни 366 години на Източна Европа, за да достигне нивата на заплатите в Германия, ако продължават да се повишават с тези темпове, това съобщи в ефира на БНТ Лука Византини - генерален секретар на Европейската конфедерация на Профсъюзите и допълни, че равнището на заплатите е един от най-сериозните проблеми в Европейския съюз.

"Мисля, че това е един от най-сериозните проблеми на ЕС - равнището на заплатите. Знаете колко е трудно да се обсъжда на европейско равнище директивата по този въпрос, за да сме сигурни, че българските или полските работници имат поне същото равнище, както в по-западните страни. Това, което повтаряме на всички европейски институции и особено на правителството на източните държави, че не е достатъчно да има само равно третиране по отношение на работата. Необходимо е да се увеличат и надниците или заплатите в източните държави, за да има наистина равностойно третиране", коментира Византини.

"Ние имаме изчисления, направени от колегите ни от чешката република, според които като се има предвид каква е настоящата скорост на увеличаване на заплатите в ЕС ще са ни необходими 366 години, за да стигнем равнището на заплатите в Германия", каза още генералният секретар на Европейската конфедерация на Профсъюзите.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"