Радев: Щом ГЕРБ търсят битка с мен, ще я получат

Президентът отново подчерта, че очаква новият състав на Висшия съдебен съвет да потвърди кандидатурата на Георги Чолаков за председател на ВАС

„Очаквах премиера да озапти „беквокалите“ си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и по-фалшиво.“ Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в отговор на въпрос дали предстои да се срещне с министър-председателя Бойко Борисов по повод модернизацията  на Българската армия.
 
„Решението за самолетите и за цялостната модернизация на Въоръжените сили е в ръцете на премиера. Негова е и отговорността“, заяви Румен Радев.
 
В отговор на въпрос дали има напрежение между президентската институция и ПП ГЕРБ, държавният глава посочи, че тази битка очевидно се води, въпреки че „не смеят официално да я обявят“. „Считайте, че щом я търсят, ще я получат“, подчерта още държавният глава и добави, че е притеснен от процесите в страната и то на фона на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. „Не заради това, дали то ще бъде успешно или не, считайте че накрая ще бъдем потупани по гърба, такава е практиката в Европа. Мен ме притеснява начинът, по който гледаме на това председателство и на това, което искаме да извлечем от него“, посочи Румен Радев.
 
„Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на "гейт"-ове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната“, заяви президентът.
 
В отговор на коментарите за нерегламентиран достъп на началника на кабинета на президентската институция до класифицирана информация, държавният глава подчерта, че това е нещо, с което се спекулира и няма да коментира „кьорфишеци на самодейци конспиролози.“
 
Запитан дали Комисията по досиетата си е свършила работата, президентът заяви, че това е въпрос за много сериозен дебат. „На дневен ред е по-скорошният проблем за председателя на тази комисия. Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски. Точно в това старание, което полагаме да се обедини нацията, това ще я разедини“, категоричен беше държавният глава.
 
Президентът отново подчерта, че очаква новият състав на Висшия съдебен съвет да потвърди кандидатурата на Георги Чолаков за председател на ВАС. „Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на тази кандидатура в духа на реформите в съдебната система, които продължават“, заяви Румен Радев.