Нови социални услуги разкрива Община Пловдив в бившия дом „Рада Киркович”

Мисия Пловдив

02-10-2017, 16:32

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Плановете са да се оформи един цялостен комплекс за социални услуги

Община Пловдив разкрива нови три социални услуги в бившия дом за настаняване на деца, лишени от родителски грижи „Рада Киркович“. Кандидатстването е по ОП „Региони в растеж“, а общо разкритите услуги ще достигнат седем. Три от тях ще бъдат в сграда, паметник на културата, строена след Освобождението с дарения от 20 000 златни рубли на Олга Скобелева. Ще бъдат разкрити и два дневни центъра – за деца с множествени увреждания и за обществена подкрепа за деца и семейства.

„Това са все услуги за деца, с което ще спазим и волята на дарителя и ще успеем да възстановим този паметник на културата“, обясни заместник-кметът Георги Титюков. „На това място ще бъде преместим и Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с разстройство в аутистичния спектър, който в момента се намира в сградата на ДКЦ 6“, допълни той.

Плановете са да се оформи един цялостен комплекс за социални услуги. В момента там се помещават Център за деца с девиантно поведение, Център за социална интеграция и рехабилитация, Наблюдавано жилище. Фондация „За нашите деца“ и Националния алианс за работа с доброволци също ще бъдат настанени там.

Предстои МРРБ да се произнесе по проекта за ремонт. Безвъзмездната финансова помощ по оперативната програма възлиза на 2 391 000 лева.

Във връзка с приближаващия зимен сезон предстои провеждане на среща с представители на полицията, приюта за бездомници, Центъра за временно настаняване, дирекция „Социално подпомагане“, дирекция „Социална политика“, съобщи още Титюков. На нея ще бъдат обсъдени мерки, свързани с подпомагане на хората в нужда, останали без дом в студените дни, местата за настаняването и изхранването им.