Т. Дончев: Дигитална икономика с аналогови политици не се прави

Не е реално да гоним новите предизвикателства като Индустрия 4.0, с администрация 3.0 и образование 2.0

Става дума за ново общество, не знаем още за всички предизвикателствата. Знаем само за някои процеси и тенденции, но не познаваме добре обществените и бизнес опасности от новата дигитална епоха. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на откриването на конференцията "Европа-начело на дигиталната трансформация: Българското председателство на Съвета на ЕС 2018г." , организирана от Американската търговска камара у нас.

Дончев подчерта, че не е реално да гоним новите предизвикателства като Индустрия 4.0, с администрация 3.0 и образование 2.0. Той попита и какво ще правим с дигитално маргинализираните хора. "Не се прави дигитална икономика с аналогови политици", добави той.

Лиляна Павлова - министър по европредседателството очерта три приоритета в областта на дигиталните трансформации по време на Председателството ни. Свързаността е един от тях. Павлова припомни, че сме една от страните с най- бърз интернет. Тази свързаност трябва да е отворена и за Западните Балкани. Ще се работи за падане на роуминг таксите в региона. Като втори приоритет, тя очерта изграждането на общ дигитален пазар и стратегия за киберсигурност. Икономика базирана на поток на данни е трети приоритет. Като по- широк приоритет Павлова обяви общоевропейския план за действие на електронното управление.

Мария Габриел - еврокомисар по дигитална икономика във видеообръщение заяви, че трябва да има свързаност между страните в ЕС . Растящата дигитална икономика изисква Европа да има на територията си един от суперкомпютрите. Тя акцентира върху необходимостта от вземане на мерки за киберсигурност.