Бул. "Дондуков" - сърцето на "Оборище"

Животът

03-10-2017, 11:02

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Район "Средец" - сърцето на София

"Дондуков" е един от най-старите булеварди в столицата, кръстен на руския генерал - княз Александър Дондуков-Корсаков, заради заслугата му за изграждането на тогавашното Княжество. Улицата получава названието си кратко след освобождението - далечната 1881 г., когато все още е била "вълнообразна уличка". Застрояват бул. "Дондуков" като търговска улица, със сгради, чийто приземни етажи са магазини - много подобно на днешния му облик. След войните улицата значително се променя - сградите стават все по-високи и магазините стават все повече. Отварят се и някои от първите забележителности на булеварда - сладкарниците „Охрид“, „Роза“ и „Ница“, гранд-хотел „Панах“, магазинът за шоколадови изделия „Бераха“, както и млекарница „Швейцария“.

През 1933 г. източната част на улицата е прекръстена - наричат я бул. „Принц Карл Шведски". Едва 11 години по-късно той бул. "Дондуков отново е прекръстен, този път на един от водачите на деветосептемврийския преват - Маршал Бирюзов. По време на целия социализъм източната част на улицата се нарича "Ген. Бирюзов". Едва в началото на 90-те години, след края на комунистическия режим целият булевард отново получава названието си, което използваме и днес.

Интересен факт е, че през 1901 г., през тогавашната улица минава една от първите трамвайни линии в България.

В днешно време булевардът все още е един от най-основните централни булеварди на столицата. По него има множество магазини, както и забележителности - от западната му страна можем да видим историческото училище I СОУ "Пенчо П. Славейков" или по-добре познато като "Първа мъжка гимназия", Националната опера и балет, Младежкият театър "Николай Бинев", бившият Партиен дом, както и Президентството. От източната му страна стои "Първа английска езикова гимназия и къщата на Адолф Функ - построена преди над 110 г, през 1904 г.

Булевардът се пресича с основни пътища като бул. „Васил Левски“, който във времето е носил имената на Цар Фердинанд и на Христо Ботев и е дом на Софийски университет „Свети Климент Охридски“."Дондуков" се пресича и с „Раковска“ - улица известна с многото си забележителности - НАТФИЗ, Народният театър, Храм-паметник "Св. Александър Невски", Военният клуб и Националната опера и балет, както и дом на много от министерствата ни.

Едно от нещата, с които хората винаги свързват този исторически булевард са паветата му - част от вечния му образ, който хората не дават да се промени!

*В тази публикация са използвани материали от сайта на Столична община. Приканваме нашите читатели да споделят любопитни и малко известни исторически факти за София, които ще публикуваме в поредицата.