"Пиеро 2017" вече е история

Наградата за режисура взе Веселка Кунчева за спектакъла "Дама Пика" на ДКТ-Пловдив

Завърши Десетият Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро". Цели шест дни - от 24 до 29 септември т.г. Стара Загора беше столица на световното куклено изкуство. Не само в културните съсловия, а и в целия град се коментираше случващото се на 9-те сцени на фестивала. 36 бяха събитията, които привлякоха многобройна публика. В конкурсната програма участваха театрални трупи от 8 страни: България, Испания, Русия, Словения, Унгария, Франция, Холандия и Чехия.
Журито под председателството на д-р Светла Бенева, в което бяха и Силва Бъчварова, Франк Бернхардт, Нелко Коларов, Йелена Ситар Цветко, присъди Голямата награда за най-добър спектакъл на постановката на Държавния куклен театър в Пловдив - "Дама Пика", с режисьор Веселка Кунчева. Впечатленията на публиката от него са високи. Веселка Кунчева - режисьор на новия спектакъл на ДКТ-Стара Загора "Живота бяс", и на "Страх", и в "Дама Пика" не е изневерила на уникалния си стил.
"Дълбочината, с която тя работи, е зашеметяваща. Копае надълбоко, достига до най-пазените в тайна човешки страсти и ги излага на показ", определи Франк Бернхардт.
Журито присъди наградата за музика на музикалната трупа "Fekete Seretlek" от Прага, Чехия, за спектакъла "Kar/Repass".
Наградата за сценография бе присъдена на Александър Вахрамеев за спектакъла "Ваня. Приказка за Ваня и енигматичната руска душа" - Театър "Karlsson Haus" от Санкт Петербург, Русия.
За ролята в спектакъла "Аз, душата" на Центъра за изкуства "За Родопите"-Бостина, България, Десислава Минчева-Тодорова бе отличена за най-добра актриса.

Наградата за най-добър актьор отиде при Хосе Антонио Пучадес за ролята му в спектакъла "Нимио: Малки истории, разказани с ръце" на трупата от Барселона, Испания.
Наградата за режисура взе Веселка Кунчева за спектакъла "Дама Пика" на ДКТ-Пловдив.
Призът за експериментални и нови форми беше връчен на "Fekete Seretlek & Studio Damuza - Прага, Чехия, за спектакъла "Kar/Repass", който показа нова форма, съчетаваща музика на живо, кабаре, театър на обекта и оригинални импровизации.
Наградата на младата театрална критика беше присъдена на спектакъла "Kar/Repass".
Проф. Жени Пашова получи наградата за цялостен принос в развитието на кукленото изкуство. Отличието е учредено от д-р Валентин Стоянов, син на Коста Вълков - един от основателите на Кукления театър в Стара Загора, който тази година празнува 60 години от създаването си.
Перфектна организация, великолепни спектакли - така членовете на журито Франк Бернхардт от Германия и Йелена Ситар Цветко от Словения оцениха Десетото издание на "Пиеро".
Ден след края на международната куклено-театрална фиеста - на 1 октомври, творческият екип на наградения с три "Икар"-а спектакъл "Страх" на ДКТ-Стара Загора тръгна на турне във Варна, Добрич и Плевен.