В община Генерал Тошево започват публични обсъждания за усвояването на находище на природен газ

Докладът за оценка за въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение е одобрен от РИОСВ

В община Генерал Тошево започват публични обсъждания на доклада за оценка за въздействие върху околната среда при разработването и усвояването на находище на природен газ, съобщават от кметската управа. Находище "Спасово" от блок "Добрич" включва четири участъка - Рогозина, Чернооково, Калина и Рогозина-изток, съобщава БТА.
Докладът за оценка за въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение е одобрен от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Одобрен е и доклад за степента на въздействие върху екологичната мрежа "Натура 2000".
Общината вече излезе с позиция, че, за да се избегнат всякакви спекулации, ще информира гражданите за хода на усвояване на находището като ще настоява за пълна прозрачност както от страна на държавата чрез министерствата на околната среда и водите, на енергетиката и на икономиката, така и от страна на фирмата инвеститор. Общината заяви в позицията, че няма да бъде допуснато нарушаване на екологичното равновесие в региона, както и да бъде застрашен основния поминък на местното население - земеделието.
Публичните обсъждания с участието на инвеститора, представители на общината, на РИОСВ и други институции започват на 16 октомври в село Рогозина. В следващите дни докладът за оценка за въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение ще бъде представен и в селата Чернооково, Калина, Преселенци, Василево, Спасово, Люляково, Кардам, както и в Генерал Тошево, информират от общината.