Йохан Девлетян представя "Кабарето под тепето"

Пловдив Лайф

03-10-2017, 11:42

Снимка:

Пловдивски Културен Институт

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Книга игрива, с фантазия, на места смешна, но всъщност – трагична

Жоржи Амаду пише, че Истината се намира гола на дъното на кладенец. Повече от двадесет години дълбая кладенеца на Кабарето. Колкото повече приближавам дъното, толкова повече образът става разкривен, вибриращ, противен... Възможно ли е „Истина“ да е в множествено число?! – пише Йохан Девлетян в третата си книга, озаглевена "Кабарето под тепето".

Тя ще бъде представена от Здравко Дечев на 5 октомври в 18.00 часа в Културния център на Радио Пловдив (ул. „Дондуков-Корсаков” 2) 

Митко Новков казва за романа: „Кабарето под тепето“ – няма как навеите да не отправят към знаменитото „Кабаре“ на Боб Фос със зашеметяващата Лайза Минели в главната роля. Дори откровено е цитирано. Но кабарето на Йохан Девлетян не предупреждава, а изяснява. Изяснява периоди от българската история, които все по-усилно се налага да слагаме в центъра на нашето внимание – защото ни объркват, защото ни предопределят, защото ни затискат. Книгата отмахва този затискащ капак, позволява ни да дишаме с пълни гърди. Затова ако искате чист въздух – прочетете „Кабарето под тепето“ и ще се изпълните с живителен литературен кислород. Книга игрива, с фантазия, на места смешна, но всъщност – трагична. На Кабаре като на кабаре.