Фандъкова прекрати договорите на две фирми

По-рано през деня тя провери изпълнението на канализацията в кв. "Бенковски"

Прекратявам договорите на две от фирмите, които поддържат уличната мрежа - "Пътища и съоръжения" и "ПСТ Груп". И при двете сме констатирали неизпълнение на повече от 25% от работата по договор. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова чрез социалната мрежа Фейсбук.

"Прекратявам и договора на фирмата "Пътища и съоръжения" за рехабилитация на бул. "Шипченски проход", след некачественото изпълнение на първия етап, който се изпълнява тази година. До провеждането на процедура за избор на нов изпълнител за текущия ремонт работата ще се изпълнява от общинското дружество 'Софинвест'", каза още кметът на София.

Според регистъра, "Софинвест" ЕООД е правоприемник на бившата Главна дирекция за изграждане на София (ГДИС) създадена през 50-те години на миналия век, с цел възстановяване на София, изграждане на инженерната и социална инфраструктура на Столицата и общинско жилищно строителство.

Общинска фирма "Софинвест" е регистрирана през 1989 год. с фирмено дело № 484 при СГС, чрез преобразуване на бившата Главна дирекция за изграждане на София (ГДИС). От 1997 г. е преобразувана в търговско дружество "Софинвест" ЕООД.

След изменение на нормативната уредба е извършена промяна предмета на дейност с Решение № 11/99 г. на СГС за извършване на независим строителен надзор и технически контрол в проектирането и строителството. Софинвест" ЕООД е дружество със 100% общинска собственост на Столична община.

По-рано през деня столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, заедно със зам.-кмета Ирина Савина и кмета на район "Сердика" Тодор Кръстев провериха изпълнението на канализацията в кв. "Бенковски".

"Преди няколко години бяха изградени помпена станция и 1,4 километра канализация в квартала", припомни Йорданка Фандъкова. "През тази година се изгражда битова и дъждовна канализация и се реконструира водопровода по бул. "Лазар Михайлов". Канализацията е положена, а улицата е изцяло преасфалтирана. Остава да се довършат тротоарите и да се маркират пешеходните пътеки.

"Изпълняваме три проекта по ПУДОС към Министерството на околната среда и водите, за изграждане на канализация в Горна баня, Кръстова вада-запад и проект за изграждане на канализация в местността Сливница в район Люлин", заяви Фандъкова.

Столичният кмет обяви, че имат финансиране от "Софийска вода" АД за изграждаме канализация в кв. Горубляне, кв. Бенковски, в Бояна и в няколко населени места в район "Нови Искър" - с. Войняговци, кв. Курило и кв. Кумарица. "Инвестицията в тези проекти е на стойност над 12 милиона лева", допълни Йорданка Фандъкова.