България и Румъния подписаха договор за сътрудничество в електроенергията

Аварийната помощ ще се предоставя от реалновременните резерви, като това няма да оказва негативно влияние на енергийните им системи

„Електроенергийният системен оператор“ на България и Националният преносен оператор на Румъния „Транселектрика“ подписаха договор за оказване на взаимна аварийна доставка на енергия. Документът бе подписан от изпълнителните директори на двете дружества в присъствието на българския енергиен министър Теменужка Петкова и румънския й колега Тома-Флорин Петку. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Срещата се проведе в рамките на четвъртото заседание на съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на Република България и Румъния в Евксиноград, Варна. Двамата министри бяха категорични, че подписаният договор потвърждава готовността на страните да обединят енергийните си борси и гарантира енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа. Подписаният договор гарантира обезпечаването на енергийните системи на двете страни в случай на аварии, които застрашават тяхната сигурност.

Аварийната помощ ще се предоставя от реалновременните резерви, като това няма да оказва негативно влияние на енергийните им системи. Договорът регламентира още, че аварийната помощ трябва да бъде осигурена до един час от поискването й, в случай на приемане на заявката от страната-доставчик. Договорът влиза в сила от деня на неговото подписване и е валиден до 31-ви декември 2018 г.

Министър Петкова подчерта пред румънския си колега Петку, че доброто сътрудничество в енергийния сектор между България и Румъния ще позволи на страните да работят по общ подход по отношение на приетите от ЕК изисквания за големите горивни инсталации. Както България, така и северната й съседка в голяма степен разчита на произведената от въглища електроенергия.