Започват да тестват универсална ваксина срещу грип

Свят

04-10-2017, 06:00

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

В клиничните изпитания ще участват повече от 2000 пациенти

Учени от Оксфордския университет започват клинични изпитания на първата сезонна ваксина срещу грип, която предпазва от всички видове на вируса, съобщи Ройтерс, цитира БНТ.

В клиничните изпитания ще участват повече от 2000 пациенти. Те ще продължат две години.

Универсалната ваксина е разработена от специалисти на института "Дженър" към Оксфордския университет и "Вакситек" - биотехнологична компания, основана от учените в института.

Сегашните ваксини срещу грип трябва да бъдат променяни всяка година, за да съответстват на разпространените щамове на вируса в този период. Те невинаги са много ефикасни, особено при възрастните пациенти, които са със слаби имунни системи.

Новата ваксина действа, като използва протеини, характерни за ядрото на вируса, а не с такива от повърхността му. Повърхностните протеини се подават като иглички от вируса и се променят непрекъснато, докато тези от вътрешността са постоянни.

Вместо да произвежда антитела, новата ваксина стимулира имунната система да произвежда убиващите вирусите Т-клетки. Предишни изследвания показаха, че Т-клетките се борят с повече от един вид вируси на грипа.

Учените се надяват новата ваксина да осигурява не само по-добра, но и по-продължителна защита, когато се използва заедно със сезонната.

Ваксината вече е тествана за безопасност. Изпитанията навлизат в средната изпитателна фаза IIb, която е с 500 доброволци. Останалите ще бъдат привлечени през следващия грипен сезон.