Б. Магдалинчев: Предизвикателството пред новия ВСС е да няма скандали

Противопоставянето, което продължи доста дълго време в миналия състав на ВСС, трябва да приключи

Няма разделение и напрежение в началото на работата на новия Висш съдебен съвет. Това каза в ефира на бТВ представляващият ВСС Боян Магдалинчев в първото си телевизионно интервю след избора си.

"Надявам се да няма скандали, това е основното предизвикателство пред новия състав на ВСС. Тези скандали уронват престижа и авторитета на системата като цяло и в частност на ВСС", каза той.

"Противопоставянето, което продължи доста дълго време в миналия състав на ВСС, трябва да приключи", категоричен беше Магдалинчев.

"Ако президентът Румен Радев не назначи Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд, избран от предишния състав на ВСС, в Закона за съдебната власт е разписана процедура. Когато президентът върне предложената кандидатура и няма повторно предложение, се повтаря процедурата по общия ред", отбеляза той.

По думите му разпоредбата създава възможност за различни позиции, които могат да се застъпят. „Моето становище е, че трябва да се прегласува. Дали ще се потвърди изборът на предишния ВСС, ще покаже гласуването. Отново трябва да се съберат минимум 17 гласа”, каза Магдалинчев.

„Ако не се съберат, няма избор и се открива нова процедура. Не се прави никакво предложение до президента, просто процедурата се прекратява и се открива друга”, допълни той.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"