В „Източен“ изграждат паркозони вместо метални гаражи

Мисия Пловдив

04-10-2017, 15:35

Снимка:

район „Източен“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Всички собственици вече са получили известия за доброволно премахване на металните клетки

Над 100 метални гаражни клетки са премахнати от кв. „Гладно поле“ през последните два месеца. Това съобщи кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков при днешната си обиколка и среща с граждани от квартала.
На ул. „Радко Димитриев“ теренът е почти разчистен и светна, откри се гледка към поне три градинки, които доскоро бяха оградени от ламарините на гаражите. Още тази есен със съдействието на ОП „Градини и паркове“ започва облагородяване на парковете със засаждането на нови дръвчета, храсти и райграс. Предстои монтирането на допълнителни бройки пейки, обособяване на детски площадки. Ще бъде възстановено осветлението на две от уличните лампи, които досега са били в два от вече демонтираните гаражи.
Според Николай Чунчуков приетата преди дни от Общинския съвет нова наредба за паркиране дава възможност за регулиране и по-голям ред при автомобилното паркиране. Премахването на два гаража освобождава място за три автомобила. Някои са монтирани върху зелени площи, които също ще бъдат възстановени. Осигурява се и възможност за по-добро поддържане на чистотата.
Районният кмет специално благодари на директора на ОП „Чистота“ Иван Стоянов, който веднага изпраща екипи да почистят и премахнат бетонните основи, останали след гаражите.
Николай Чунчуков разясни на гражданите, че според новоприетата общинска наредба желаещите да имат запазено паркомясто пред жилището си срещу 20 лв. месечна такса трябва да декларират това в кметството. За „Гладно поле“ до момента са постъпили 50 заявления.
„Това ще стане след като окончателно оформим зоните за паркиране, но е предвидено най-малко 50 на сто от новите паркоместа да останат безплатни“, уточни кметът.   
До края на годината той очаква да бъдат премахнати всички около 400 гаража в зоната между ул. „Радко Димитриев“, бул. „Освобождение“, ул. „Лев Толстой“ и „Цариградско шосе“. Всички собственици вече са получили известия за доброволно премахване на металните клетки. Хората се отнасят с разбиране и всекидневно се демонтират по 10-15 гаража.