Президентът: Оценявам усилията на Борисов да поддържа диалога

Оставките на депутати, на кметове, на общински съветници са авариен изход

Днес върнах предложението за кандидатурата на Георги Чолаков на новия Висш съдебен съвет, който е носител на нова легитимност - очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото. Това заяви днес пред журналисти президентът Румен Радев, попитан дали ще подпише указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, предаде пресслужбата на президентството.

„Оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалога в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството“, заяви още държавният глава в отговор на въпрос. „Както виждате, премиерът пред камерите подава ръка над масата и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват. Трябва да е ясно едно - не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те“, категоричен беше президентът.

По думите на държавния глава оставките на депутати, на кметове, на общински съветници са авариен изход, който до скоро потушаваше проблемите, но този изход вече не работи. „Трябва дълбоко, сериозно разследване и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите. Освен това в цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, а по-скоро се използва като трибунал срещу президента. Това е недопустимо“, заяви още Румен Радев.

„Не приемам посланици да се бъркат в работата на българските институции. Ако някои са свикнали да го правят, ще трябва да се отучат, заяви президентът Радев“, помолен да коментира думите на посланика на САЩ, че българският кабинет трябва да внимава с избора на изтребител.