В албанския парламент обвиниха България в лансирането на проект „Велика България“

Свят

04-10-2017, 16:31

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Настояваме за гарантиране правата на малцинството ни в Албания

Васил Стерьовски, представител на „Македонския алианс за европейска интеграция“, заяви по време на дебатите, че в Албания нямало българско малцинство

Искането на България да бъде признато нейно малцинство в Албания е в рамките на нейния проект за „Велика България“, бе заявено на дебати в албанския парламент. В албанския парламент се състояха публични дебати по законопроекта за защита на малцинствата, в които участваха външният министър Дитмир Бушати и представители на малцинствата, които с този документ получават официално признаване, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

На дебатите присъстваше и представител на Сдружението за българо-албанско приятелство. България поиска да бъде признато нейно малцинство в Албания, но против това искане беше не само външният министър Дитмир Бушати, а и македонците, предаде телевизия Топ ченъл от Тирана.

Васил Стерьовски, представител на „Македонския алианс за европейска интеграция“, заяви по време на дебатите, че в Албания нямало българско малцинство. По думите му „това е деформация на историята и на истината. В Преспа, Гора, Голо бърдо, където се претендира, че имало българско малцинство, живее само македонски малцинство. Това искане на България е в рамките на нейния проект за „Велика България“. Ако се признае българско малцинство, това ще бъде геноцид над македонците“, е цитиран да казва Стерьовски.

Министър Бушати каза, че тази глава в този момент е приключена за Албания. В законопроекта за защита на малцинствата, подготвен от албанското правителство, за малцинства са признати македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"