Испанският Конституционен съд отмени заседание на каталунския парламент

Очакваше се на тази сесия да бъде едностранно обявена независимостта на Каталуния

Испанският Конституционен съд отмени заседанието на каталунския парламент, планирано за понеделник, 9 октомври, предадоха световните агенции.
Очакваше се на тази сесия да бъде едностранно обявена независимостта на Каталуния, съобщава Ройтерс. По информация на в."Паис" решението е взето след подаване на иск от социалистическата партия на Каталуния, която се противопоставя на отделянето от Испания.
В иска на каталунските социалисти се казва, че евентуално едностранно обявяване на независимостта на региона от управляващите ще наруши грубо на испанската Конституция и ще "унищожи правата на депутатите", които се обявяват против подобна стъпка, предаде ТАСС. След като испанският Конституционен съд прие да разгледа иска на каталунските социалисти, решението за провеждане на заседанието в понеделник автоматично се обезсилва.
На 1 октомври в Каталуния беше произведен референдум за независимост от Испания. Гласуваха 2,26 милиона от 5,31 милиона имащи право на глас каталунци. Около 90 на сто от гласувалите се обявиха в подкрепа на независимостта. Мадрид обаче смята всенародното допитване за нелегитимно и отказва да признае резултатите му, припомня ТАСС.