Представят немското изкуство по света

Пловдив Лайф

06-10-2017, 09:54

Снимка:

фондация „Пловдив 2019“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Посещението на Елке аус дем Мооре се организира от Гьоте-институт България и Общинска фондация „Пловдив 2019“

На 12 октомври от 18:30 в Гьоте-институт Елке аус дем Мооре, директор на департамента за визуални изкуства, ще представи ifa в контекста на 100-годишния юбилей на организацията. Елке Аус дем Мооре ще разкаже за ifa и някои от ключовите дейности на института, сред които организацията на немското участие във Венецианското биенале.
Посещението на Елке аус дем Мооре се организира от Гьоте-институт България и Общинска фондация „Пловдив 2019“.
ifa като форум за международен художествен обмен
Future memories – Fabric – Faust
Лекция на Елке аус дем Мооре, ръководител на департамента за визуални изкуства към ifa
четвъртък, 12 октомври, 18:30
Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София
На немски език със симултанен превод на български
Вход свободен
По покана на Гьоте-институт и Общинска фондация „Пловдив 2019“ в България пристига Елке аус дем Мооре, директор на отдела за визуални изкуства към ifa. На 12 октомври от 18:30 в Гьоте-институт тя ще представи разнообразните дейности на ifa, като постави специален акцент върху настоящите проекти и немския павилион на Венецианското биенале тази година, който бе отличен със Златен лъв за най-добро национално участие за работата на Анне Имхоф.
Ifa или Институтът за международни отношения на Германия е най-старата организация, чиято цел е интернационалният културен обмен и популяризирането на немската култура по света. ifa инициира и продуцира разнообразни програми, изложби, уъркшопи, конференции и др. Освен това институтът е и комисионер на немския павилион на Венецианското биенале за съвременно изкуство. Тази година ifa чества своя 100-годишен юбилей.
Ifa е добре позната организация в България и заема важно място в историята на българското съвременно изкуство. След 1989 г. в галерията на ifa в Берлин са едни от първите големи участия извън България на някои от утвърдените днес български художници, което допринася за тяхната международна кариера. Така например Недко Солаков и Лъчезар Бояджиев имат самостоятелни изложби там, а през 1997 г. ifa показва изложбата „Menschenbilder, Foto und Videokunst aus Bulgarien“ с куратор Яра Бубнова и с участници Калин Серапионов, Правдолюб Иванов, Хубен Черкелов, RASSIM и др.
От друга страна, именно благодарение на сътрудничеството с ifa Гьоте-институт през годините успява да представи за първи път в България знакови изложби, сред които „Книгата“ на Тим Улрихс,  „Рисунки и скулптура“ на Улрих Рюкрим (1999), „Музика с неясен произход“ на Зигмар Полке (2000), „Немска графика от 70-те и 80-те години“ и други.
Посещението и лекцията на Елке аус дем Мооре се организират от Гьоте-институт България и Общинска фондация „Пловдив 2019“. Лекцията й в София е продължение на поредицата #СуперАртГодината на Гьоте-институт, посветена на големите арт форуми и събития през 2017 г. Лекцията на Елке аус дем Мооре се случва и в контекста на платформата ФОРУМ 2019 за информационни семинари, срещи и дискусии на ОФ „Пловдив 2019“.
Елке аус дем Мооре (р. 1965) е директор на департамента за визуални изкуства към ifa от 2008 г. насам. Следвала е литература и изящни изкуства в Оснабрюк, Цюрих и Бохум. От 1999 до 2002 е куратор на Shedhalle в Цюрих, а от 2003 до 2006 е артистичен директор на Künstlerhaus Щутгарт. Елке аус дем Мооре е още издател на редица каталози, двете онлайн списания Nafas и Contemporary and (C&) – Платформа за международно изкуство и африкански перспективи. Тя е и автор на статии в професионални издания. Била е гост-лектор в множество университети и академии, сред които HGK Базел, ZHdK Цюрих, HfG Карлсруе, UdK Берлин и PH Лудвигсбург.
От 2008 г. насам отговаря за програмите с международни изложби, за галериите в Берлин и Щутгарт и финансиращите програми на ifa. Елке Аус дем Мооре е член на редица артистични бордове и журита. Кураторският й подход следва принципите на среща, обмен и диалог.