Посланика на Федерална република Германия на посещение в Областна администрация-Пловдив

Мисия Пловдив

06-10-2017, 12:00

Снимка:

Областна Администрация Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

България е пълноправен член на Европейското семейство и тя изпълнява до голяма степен своите задължения

На официално посещение в Областна администрация-Пловдив днес беше новият посланик на Федерална република Германия – Н.Пр. Херберт Салбер. Той беше придружен от почетния консул на ФР Германия в Пловдив – д-р Мариана Чолакова. Гостите посрещнаха двамата заместници на областния управител Здравко Димитров – вр.и.д. областен  управител- Петър Петров и г-жа Евелина Апостолова, както и главният секретар на Областна администрация-Пловдив – Борислав Димов.

Два са поводите за посещението на Н.Пр. Херберт Салбер – назначаването му за посланик и честването на Деня на Германското единство.

Зам. областният управител Петър Петров поздрави новия посланик с отговорния и престижен пост, както и с Националния празник – Деня на Германското единство.  Той  го запозна с различните отрасли в областта на промишлеността и земеделието, посочи предимствата и възможностите на област Пловдив за привличане на чужди инвестиции в региона.„ Географското положение на областта, съчетано с добрата инфраструктура, магистралите, които позволяват бърз достъп до пристанище Бургас, доброто състояние на първокласните пътища, удобният ж.п. транспорт, както и близостта на международно летище,  са огромно предимство за развитието на региона“, каза г-н Петров и подчерта, че доказателство за това е непрекъснато разрастваща се Тракия Икономическа Зона, където все повече чужди фирми изграждат производствени бази. Той подчерта и ролята на Международен панаир – Пловдив като фактор за създаване и развитие  на добри контакти в бизнеса на международно ниво.

Зам. областният управител г-жа Апостолова, направи кратка презентация на региона в областта на историята, културата и туризма. „Това, че сме на кръстопът е предопределило в България от векове да съжителстват различни етноси. Това особено важи за гр. Пловдив и областта. В регион, където живеят големи общности от българи, евреи, гърци, арменци, турци и роми и където всеки свободно може да изповядва своята религия, ние можем да се похвалим и да бъдем пример за етническа толерантност“, подчерта г-жа Апостолова.

В разговора между посланик Салбер и представителите на Областна администрация бяха разискани  неизбежно и въпросите свързани с влизането на България в Щенген, членството и предстоящото европредседателство на страната ни, както и въпросите с нелегалните мигранти.

„В ЕС няма членове на различно ниво – има различни степени през, които трябва да премине всеки един негов член. България е пълноправен член на Европейското семейство и тя изпълнява до голяма степен своите задължения. Предстоят ни много предизвикателства и аз съм тук, за да ги решаваме заедно“, подчерта посланик Салбер.

В края на срещата Н.Пр. посланик Херберт Салбер подари луксозни албуми на Германия и увери, че предстоят още много срещи и съвместна работа.