Бисер Петков: Нараства броят на здравноосигурените лица

Възобновена е дейността на работната група, която подготвя проект на Закон за социалните услуги

Броят на болничните листове през последните години нараства, каза социалният министър Бисер Петков по време на парламентарния контрол.
За 2016 година те са 3 096 272, за периода от 1 януари до 30 септември тази година са 2 332 031, като за същия период на 2016 година са 2 278 846, тоест има увеличение с около 2,33 на сто процента, каза министърът.
Той допълни, че се наблюдава положителен ръст на броя на осигурените за общо заболяване и майчинство с около 2 на сто през тези години, което в известна степен обяснява и броят на болничните листове.
Бисер Петков посочи, че с оглед на средствата, които се изплащат от ДОО, се извършват анализи, свързани с работодателите, при които се установява значителен брой на работници и служители, за които се предоставят такива документи, както и с лекарите и лечебните заведения, които са ги издали. По думите на министъра анализ ще бъде направен и на продължителността на болничните листове за конкретни заболявания. За него ще се предложи предприемането на  съвместни действия с Министерството на здравеопазването с неговите структури - регионалните здравни инспекции и НЗОК,  за засилване на контрола върху обезщетенията за временна неработоспособност.
По време на парламентарния контрол Бисер Петков съобщи още, че е възобновена дейността на работната група, която подготвя проект на Закон за социалните услуги. Законопроектът трябва да е готов до 15 октомври 2018 година.