Известните личности погребани в Централни софийски гробища

Животът

07-10-2017, 11:02

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Централните софийски гробища са най-голямото гробище в столицата на страната. Гробищата се намират в район "Сердика" - в кв. "Орландовци", а на територията им има религиозни храмове на православни християни, католици, арменци, както и еврейски синагога.

Едно от най-известните имена, погребани там е това на "Щастливеца" - Алеко Константинов. Авторът на творбите "До Чикаго и Назад" и "Бай Ганьо" издъхва през 1897 г. в София и оттогава е погребан в ЦСГ.

В гробищата са погребани множество революционери - апостолът на Вътрешната революционна организация Стефан Стамболов, участвал в подготовката на Априлското въстание, ръководителят на Върховния македоно-одрински комитет Борис Сарафов, Георги Занков, Гьорче Петров, Трайко Китанчев, Христо Татарчев, Христо Матов - Инсаров и др.

В Централните софийски гробища са погребани и някои от най-известните литературни гении на България - борецът за социалната справедливост, Христо Смирненски, Петко И Пенчо Славейкови, авторът на "Железния Светилник" - Димитър Талев, както и авторът на "Тютюн" - Димитър Димов, Николай Хайтов и др.

Там е погребана и легендата на ПФК "Левски", Георги Аспарухов-Гунди, един от най-добрите нападатели в българската история.

В гробищата е тялото и на една от най-красноречивите личности в историята ни - това на Тодор Живков, бащата на БКП, починал на 5 август 1998 г., преди да успеят да го осъдят за множеството дела срещу него.

*Приканваме нашите читатели да споделят любопитни и малко известни исторически факти за София, които ще публикуваме в поредицата.