Протести в Русия по повод рождения ден на Путин

Властите отказаха да разрешат митингите

Руският опозиционен лидер Алексей Навални призова за протестни шествия в страната днес, когато е рожденият ден на руския президент Владимир Путин, предаде ДПА.
Екипът на Навални уточни, че са организирани протести в 80 града. Най-големият митинг е планиран да бъде в родния град на Путин Санкт Петербург днес - деня, в който дългогодишният руски лидер навършва 65 години.
Властите отказаха да разрешат митингите, което евентуално означава, че ще има насилие, отбелязва агенцията.
Навални няма да присъства на митингите. Той бе осъден в понеделник на 20 дни затвор заради призиви към поддръжниците си да участват в неразрешени протести.
Опозиционният лидер бе задържан миналата седмица преди планиран митинг в Нижни Новгород. Неприятностите му със закона вероятно ще му попречат да се кандидатира за президентските избори догодина, посочва ДПА.
Самият Путин, както бе съобщил прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, е планирал за днес съвещание с членовете на Съвета за сигурност на Руската федерация и поредица телефонни разговори. В телефонен разговор с Путин президентът на Армения Серж Саркисян поздрави днес руския президент с юбилея, съобщи пресслужбата на Кремъл. Лидерът на Абхазия Раул Хаджимба изпрати поздравление, публикувано на сайта на президентството на отцепническата република.