Започна инициативата Хакатон в университета

Мисия

07-10-2017, 13:04

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пожар унищожи складове в Русе

Партньори са Община Русе и Общинска фондация "Русе - град на свободния дух"

Днес, в Русенския университет „Ангел Кънчев“ започна инициативата - хакатон CODE4TECH 2.0. Тя се организира от Startup Factory и Катедра "Компютърни системи и технологии" на Русенския университет. Партньори са Община Русе и Общинска фондация "Русе - град на свободния дух".

На събитието присъстваха още проф. Диана Антонова – заместник-ректор на Русенския университет, д-р Никола Кибритев – директор на дирекция „Европейско развитие“, който е ментор на събитието, част от журито, както и участниците.

„Миналата година Русе и София станаха двете български общини, които избраха да се профилират като „Градове на знанието“. Именно в тази сфера IT секторът не само в България, но и в Европа е приоритетен. Поради тази причина с огромно удоволствие Община Русе се включи в тазгодишното издание на хакатона.“, добави д-р Карапчански. Той пожела успех на всички участници от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов.

Темата на състезанието тази година е "ИТ решения за бизнеса и хората". Участниците трябва да разработят базови прототипи на софтуерни продукти, които да бъдат използвани от местни компании, институции или граждани. Няма ограничение за използваните програмни езици, софтуерни платформи и технологии при разработката на прототипите.

Целта на прототипите е да се улесни правенето на бизнес и да се подобри качеството на живот на хората. Хакатонът ще се проведе в рамките на 24 часа. Това означава, че както и при предишните издания участниците ще имат възможност да работят по проектите си и през нощта. Разликата сега е, че този път ако не се възползват от тази възможност автоматично губят половината време, с което разполагат. Идеята на формата е да се създаде нещо бързо.

Специални стимули са предвидени за всички участници. Утре ще бъде връчена и специална Награда на кмета на Община Русе в размер на 1000 лева за екипа, разработил най-добър и перспективен софтуерен продукт в подкрепа на усилията на общинската администрация за решаване на обществено значим проблем в града.