Многохиляден протест в Барселона под надслов "Да поговорим?"

Същевременно в Мадрид се провежда друг, "патриотичен" митинг в подкрепа на испанското единство и срещу каталунската независимост

Хиляди хора се събраха днес на митинги в Мадрид и Барселона, за да призоват към диалог за излизане от политическата криза, причинена от опита на Каталуния да се откъсне от Испания, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.
Облечени в бяло демонстранти започнаха да се събират към обяд пред кметствата на столицата и на каталунския град под лозунга "Да поговорим?", отправен като призив към испанските политици.
Организаторите приканиха участниците в проявите да не носят никакви знамена - нито испанското, нито каталунското.
"Испания е много по-добра от своите управляващи", пише гражданската инициатива "Да поговорим?" в своя манифест, публикуван на сайта change.org и събрал около 9000 подписа тази сутрин.
"Това е моментът да се обединим и да им покажем, че бяха неспособни и безотговорни", се казва още в текста.
Същевременно в Мадрид се провежда друг, "патриотичен" митинг в подкрепа на испанското единство и срещу каталунската независимост. В него се очаква да участва носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса, който нарече каталунския сепаратизъм "болест".
Днешните демонстрации са организирани шест дни след референдума за отцепване на Каталуния от Испания, заклеймен като незаконен от централните власти и отменен от най-висшата съдебна инстанция. Каталунските власти твърдят, че отговор "да" е победил с огромна разлика, макар в допитването да са участвали по-малко от половината избиратели.