ЕБВР: Еврозоната е готова да приеме нови членки

България практически е приела еврото заради обвързания обменен курс на лева

Еврозоната е готова да посреща нови държави-членки. Това заяви пред БНР главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сергей Гуриев. Той посочи, че членството в европейския валутен съюз е решение на самите държави.

„България е успяла да постигне макроикономическа стабилност без да е член на еврозоната. Общият надзор над определени системи работи по-добре, особено когато има толкова сериозна трудова миграция. Държавата е в позиция да се присъедини към валутния съюз, но има и рискове и те се крият в макроикономическите шокове“, посочи Гуриев. Според него асиметричното развитие на икономиката може да се окаже проблем, пише Инвестор.

Гуриев допълва, че България практически е приела еврото заради обвързания обменен курс на лева. Според него след като има обществен и политически консенсус за влизането в еврозоната, усилията на страната ни в тази посока трябва да продължат. Други страни обаче се колебаят, защото има и болезнен опит с присъединяването към валутния блок. Пример според Гуриев е Гърция, макар и страната да върви в правилната посока и да преодолява плавно проблемите.

„Мерките за лишения и ограничаването на бюджетните разходи дадоха своя резултат и сега нещата се стабилизираха. Също така бяха направени редица реформи, но те имаха своята социална и политическа цена“, казва икономистът. Според него при България нещата са различни, защото макроикономическата стабилност у нас вече е налице.

„Опасенията, че България може да повтори гръцкия опит, са много малки. Въпреки това трябва да погледнем основния въпрос – трудовата миграция във валутния съюз. Тя може да се окаже проблем за България“, продължава експертът. Според него трудовата миграция е проблем, пред който се изправя цяла Европа, макар и по различен начин. За страните като България основният проблем е „изтичането“ на висококвалифицирана работна ръка.

Гуриев предупреждава също така, че икономиките от Централна и Източна Европа започват да се забавят – не само в сравнение със страните с аналогично развитие, но и спрямо държавите с по-високи доходи.

"Шансът държавите от Централна и Източна Европа да се сближат със Запада са реформите", коментира Мари Кивиенеми от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество. "Увеличаването на продуктивността също е много важно за региона", допълва тя.