Район "Подуяне" - селище от праисторическо време

Животът

09-10-2017, 11:00

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Подуяне или Подуене е район на Столична община, за който се твърди, че съществува от праисторическо време. Археологическите останки и тракийските надгробни могили в землището на старото село Подуяне подкрепят това, а направените през 1984 г. разкопки в центъра на квартала, когато бе открито праисторическо селище отпреди 5-6 хиляди години вероятно го потвърждават.

Като славянско селище със сигурност може да се каже, че Подуяне е съществувало още през Втората българска държава. Най-ранните писмени сведения за Подуяне се намират в турските данъчни регистри от периода 1447-1480 г.

За произхода на името Подуяне има няколко легенди. Научно обяснение дава проф. Йордан Заимов, че името произлиза от славянската дума "под" обор. До 15 век селището се е наричало Подуй, т.е. оборите, а жителите му подуяне или подуянци. Подуянци се занимавали главно със земеделие и скотовъдство. Голямо имало Орханийко шосе (сега Ботевградско шосе), което било оживено още през турско време.

Кръстопътното положение на е било причина за един по-бурен живот. Подуянци винаги са се славили със своята революционна дейност. Не случайно Васил Левски, когато идвал в София, представяйки се за търговец, пренощувал в къщата на Митър Данев. Съществува предание, че Левски е основал таен революционен комитет в Подуяне.

След Освобождението, през 1880 година, село Подуяне е имало 335 души население, а през 1887 г. - 500 души. Новата столица на княжеството започнала да се разраства и като най- близко село до нея, Подуяне е едно от първите присъединили се села през 1895 година.

Присъединяването на Подуяне към столицата било най-вече за финансова изгода, тъй като жителите имали много добитък и в селото ставал голям пазар. Столична община искала да получава данъците, таксите, бериите и прочие, с които се облагали скотовъдците.

След първата световна война , когато идват заселниците от различни краища на страната. Те заселват нови големи части от подуянското землище - днешните "Хаджи Димитър", "Стефан Караджа" и кв. "Левски“ .

Градските нрави са проникнали най- напред сред подуянските шопи. Въпреки това до Балканската война в Подуяне са носили своите китни шопски дрехи. Дълги години след нея са се играли вити хора на старото хороизрище, а след това и пред черквата.

Официален празник на района е 1 юни.

*В тази публикация са използвани материали от сайта на Столична община и СУ. Приканваме нашите читатели да споделят любопитни и малко известни исторически факти за София, които ще публикуваме в поредицата.