ЮНЕСКО гласува нов генерален директор

Тази организация е мечта за света, но е изправена пред финансови и политически проблеми, каза Ирина Бокова

Способността да набира средства и да бъде обединяваща личност са главните изисквания за един ръководител на ЮНЕСКО, заяви генералният директор на организацията Ирина Бокова, цитирана от ДПА.

"Тази организация е мечта за света, но е изправена пред финансови и политически проблеми", каза пред в. "Монд" Бокова, чийто мандат изтича. Изпълнителният съвет на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ще започне от утре да гласува за приемник на Бокова.

Седем страни предложиха кандидати за поста, включително Франция, Китай, Виетнам, Азербайджан, Египет, Катар и Ливан. Важно предизвикателство за човека, който ще бъде избран да оглави организацията, ще е "да ограничи свръхполитизирането на на работата му", което "възпрепятства постигането на целите", написа ливанската кандидатка Вера ел Хури Лакьой в изявление към кандидатурата си.

Първият тур от гласуването е утре. Ако никой кандидат не събере необходимото мнозинство от 58 членове на Изпълнителния съвет, гласуването ще продължи през седмицата с още четири тура. Победителят след това трябва да бъде утвърден с гласуване на общата конференция на всички страни членки на 10 ноември, предаде БНТ.