Монтират още камери и радари по границата с Турция

Новините

09-10-2017, 11:46

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

14-годишен повредил оградата на гробищата в Златарица

В граничната зона през 2017 г. са задържани 410 лица, а през предходната година са били девет пъти повече - 3049

Пет пъти е намалял мигрантският натиск върху българо-турската граница, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на питане на депутатите от ГЕРБ Бургас Димитър Бойчев и Диана Саватева. Те поискаха информация от министъра доколко съществуващото преградно съоръжение се отразява върху  мигрантския поток и има ли данни за пренасочване на трафика.
Според Димитър Бойчев, последните месеци от двете страни на ограждението част от изградените шахти и отводнителни съоръжения са запушени от наноси след летните порои, засегната е и пътна инфраструктура.
Министър Радев подчерта, че съоръжението има не само възпрепятстващ ефект по отношение на навлизането на нелегалните 
мигранти
, но е довело до съществено намаляване на разходите по охрана на държавната границачрез редуциране на броя на командированите служители там и средствата необходими за тях. По информация на МВР, турските гранични служби са задържали 371 нарушители на държавната граница за 2017 г. За сравнение през 2016 г. те са 2194, или близо пет пъти по-малко опити за нелегално преминаване. В граничната зона през 2017 г. са задържани 410 лица, а през предходната година са били девет пъти повече - 3049.
Областните управители имат задължението по 5-годишната гаранционна поддръжка на съоръжението. Това обаче не се отнася до нарушаване на целостта му в следствие на незаконното преминаване. Допълнителни охранителни системи като камери и радари ще бъдат поставяни на местата, които сега се установяват като уязвими. Те ще бъдат финансирани със средствата, които правителството получи от Европейския съюз в размер на общо 160 млн. евро.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен