Кюстендилски туристи преминаха по "монашеската пътека“ /снимки/

Направиха го с приятелите от Крива Паланка, Щип, Куманово, Скопие, Пробищип, София и Благоевград

За Световният ден на интензивното ходене по покана на планинарите от Пробищип, Македония група кюстендилски туристи от ТД „Осогово“ разгледа Лесновския манастир и манастира „Св. Спиридон Чудотворец" в Македония.

„Заедно с приятелите от Крива Паланка, Щип, Куманово, Скопие, Пробищип, София и Благоевград, ние преминахме по „монашеската пътека“. Така е кръстен маршрутът, включващ пътя от Лесновския манастир до манастира „Св. Спиридон Чудотворец. Обсипаната с пъстри багри Осоговска планина, величието на манастира „Св. Гаврил Лесновски, уютът на женския манастир „Св. Спиридон Чудотворец” и гостоприемството на домакините очарова всички“, споделиха участниците в поредната туристическа изява на кюстендилското туристическо дружество.

Хубаво нещо са старините. Затаяваме дъх, когато влезем в храмове, оцелели през превратностите на историята от векове, благоговейно мълчим, взрели се в стенописи от средновековието, пред древни ръкописи и утвар... Но това, което прави един манастир истински ценен, е не само оцелелите старини, а оцелялата жива традиция, усилието, с което днешните монаси залягат да подражават в подвизаването и благочестието на основателя на своя манастир и най-достойните му следовници. А именно това безценно съкровище открихме в древния Лесновски манастир.
Преподобни Гавриил Лесновски е един от тримата велики последователи на св. Иван Рилски. Той е живял през ХІ – ХІІ век. Роден е в с.Осиче, Паланешко (Македония). Произлиза от богати родители българи и получил добро образование. Когато станал на възраст, родителите му го сгодили за невяста от добър род. Скоро обаче годеницата му умряла. Тогава той постъпил в манастир и приел монашество. С наследството, което получил от родителите си, Гавриил построил манастир с църква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина, Северна Македония, близо до сегашния град Кратово. Преподобният отец събрал монаси, поставил им игумен, а самия той се уединил в планината на пустинножителство и мълчание, като се подвизавал така 30 години. После той се завърнал в своя манастир и починал на 15 януари.
Тридесет години след смъртта на преподобни Гавриил един руски монах на име Йосиф в град Средец (София) - по внушение на светеца – се отправил към мястото, където преподобният се подвизавал, намерил гроба му, открил нетленните му мощи, положил ги в ковчег и ги предоставил за молитвено поклонение на вярващите.
Много години светите мощи на преподобния Гавриил почивали в Лесновския манастир и вършили множество чудеса. Навярно в ХІІІ век някой от българските царе на Асеновата династия ги пренесъл в своята столица Търново и ги положил в църквата "Св. Апостоли" на Трапезица. Според проложеното житие на преподобния от 1330 г. "там те лежали дори досега и дават изцеление".
След османското нашествие в България следите на светите мощи на преподобния Гавриил Лесновски се губят. Основаният от него манастир по-късно бил наречен на негово име и станал важно книжовно средище. Много ценни са стенописите от 14 век, сред които особено се открояват два двойни портрета. На единия са изобразени крал Душан и съпругата му Елена, а на другия - основателят на храма Йован Оливер и неговата съпруга Оливерина. В ръцете си Йован Оливер държи модел на църквата. Забележителен е и дърворезбаният иконостас, изработен между 1811 и 1814 година. Той е смятан за един от шедьоврите на школата на Петър Филипович-Гарката, който е работил активно в този район през първата половина на 19 век.

„След четири часа по красивите пътеки на Осоговската планина преходът ни завърши с много песни, хора и вкусен боб, приготвен от домакините. Преди да отпътуваме за България, всички участници получиха атрактивни награди, подарък от ММС за Световния ден на интензивното ходене“, сподели секретарят на дружеството Силвия Михова.