Партията на Меркел договори тавана за прием на бежанци

Ограничението на миграционните потоци към страната са една от ключовите теми в предстоящите коалиционни преговори

Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел се е договорил да ограничи притока на мигранти до 200 000 души годишно. Това съобщи самата тя по време на пресконференция в Берлин, предаде Нова Телевизия.

„Това е добра основа за начало на пробните преговори със Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените“, каза тя, коментирайки предстоящите преговори между блока на Християндемократическия съюз (ХДС) и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) с двете по-малки политически сили.

По време на речта си канцлерът заяви също, че преговорите трябва да започнат следващата сряда, на 18 октомври. По думите й тя ще проведе отделни срещи с двете партии, а два дни по-късно ще се състои и срещата между всички сили.

„Много мислих за това как да взема предвид исканията на ХСС за това числото от 200 000 души да не бъде превишено и да го съвместя с важното за мен, а именно задължителното право на убежище да бъде гарантирано“, каза тя.

Ограничението на миграционните потоци към страната са една от ключовите теми в предстоящите коалиционни преговори за формиране на правителство. Те обаче могат да се окажат по-трудни от очакваното, тъй като по-рано днес от партията на Зелените заявиха, че няма да се съгласят с въвеждане на ограничение за приема на хора в страната.

„В потенциални коалиционни преговори това няма да стане“, каза съпредседателят на партията Джем Йоздемир в интервю.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен