Район "Слатина" - входната врата към София

Животът

10-10-2017, 11:05

Снимка:

Facebook/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

"Слатина" е едно от най-древните селища в страната. Свидетелства за съществуването му са открити още преди 8000 г. Името му е от славянски произход и е запазено и до днес. Заради разположението си, "Слатина" е наричина вратата към града.

Специалистите смятат, че Слатина е била средище на кланящи се на култа към Великата майка. Заемайки място в посока към слънцето, Слатина е била навярно място, което като оброчище се е почитало и по-късно.

Дори по време на Възраждането за Слатина се говорело като за земята на старите светилища.

в район "Слатина" се намира една от най-силно изразените по изпъкналост точки в София, което е отразено и в името на съответния квартал – "Редута".

Днес в "Слатина" можем да намерим кварталите "Христо Смирненски", "Гео Милев", "Редута", "Яворов", "Христо Ботев", както и летище София. Летище София е най-голямото летище в страната. Най-старото му авионачинание е направено през 1912 г.

В 1937 г. с указ на цар Борис III от 16 септември е определен терен за изграждане на летище в източните покрайнини на столицата в землищата на тогавашните села Враждебна и Слатина и парцелите на авиостроително дружество „Мургаш“ и др., където първо започва да действа военно летище, което заедно с Летище Божурище и др. защитавало столицата в годините на войната. Това се счита за рожденна дата на летище София.

Първите български граждански полети започват още на летище Божурище на 25 октомври 1927 г. от първата българска авиокомпания Бунавад. През пролетта на 1968 г. започват редица преустройства, разширения и модернизации извършвани периодично до последните в 2001 г.

*В тази публикация са използвани материали от сайта на Столична община и СУ. Приканваме нашите читатели да споделят любопитни и малко известни исторически факти за София, които ще публикуваме в поредицата.