Радев връчва отличията „Джон Атанасов“ за 2017 година

Политика

10-10-2017, 06:05

Снимка:

Facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Отличието се присъжда за изключителни постижения в областта на компютърните науки на българина възраст до 35 години

Днес от 16.00 часа в Гербовата зала на Дондуков 2 държавният глава Румен Радев ще връчи 15-ите президентски отличия „Джон Атанасов“ на млади български учени в областта на компютърните науки в четири категории, предаде прессекратарията на президента.

Награда „Джон Атанасов“ – отличието се присъжда за изключителни постижения в областта на компютърните науки в национален и световен мащаб на български граждани на възраст до 35 години, независимо къде развиват научната си и изследователска дейност – в България или в чужбина.

Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ - отличия за ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти.

Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ - отличия за ученици, студенти и млади учени, чиито индивидуални и екипни проекти, дават решения чрез прилагане на компютърни технологии на значими проблеми и предизвикателства в национален и световен мащаб.

Държавният глава ще връчи и грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“, екипни отличия в подкрепа на състезателите ни, постигнали най-високите резултати в международни и национални ученически олимпиади и състезания по информатика и информационни технологии, и на техните преподаватели.

Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб български учени в областта на компютърните науки. Сред лауреатите на високото отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантовата информатика.