Стачка във Франция блокира полети

Стачка на държавните служители във Франция засегна училища, болници и полети

Пет и половина милиона французи в държавния сектор са призовани днес да стачкуват срещу плановете на президента Макрон за закриване на десетки хиляди работни места, орязване на социални придобивки и вече замразените заплати. Засегнати са учебни заведения, болници и обществените услуги. Отменени са 30 процента от всички полети. В цялата страна са насрочени 130 демонстрации.
Национална стачката, обявена от служителите в държавния сектор на Франция, засегна днес училища, болници и обществени услуги и наруши вътрешния авиотрафик, предаде Асошиейтед прес.
Девет синдиката призоваха за общонационален протест срещу икономическите мерки на президента Еманюел Макрон, които според тях ще доведат до влошаване на условията на труд. Профсъюзите се противопоставят на плановете за по-строги правила за отпуските по болест, замразяване на възнагражденията и намаляване на броя на служителите в държавния сектор през идните пет години.
Авиопревозвачът Ер Франс (Air France) съобщи, че около 25 процента от вътрешните полети ще бъдат отменени, тъй като към протестните действия са се присъединили някои диспечери. Компанията очаква да успее да изпълни всички полети на далечни разстояния от и до парижките летища.
Министерството на образованието съобщи, че около 17 процента от учителите в страната днес стачкуват. Някои училищни столове и детски ясли не работят. Училища в Париж са затворени, тъй като учениците са блокирали входовете в знак на солидарност със синдикатите. 
Очаква се жп трафикът да се извършва почти нормално.
На протест в Лион генералният секретар на синдиката "Форс увриер" (FO) Жан-Клод Майи призова Макрон да спре с мерките за икономии срещу държавните служители.
Срещу реформите на президента, насочени към частния сектор, през последните седмици вече се проведоха няколко протеста. Синдикатите се опасяват, че икономическите мерки на Макрон ще отслабят трудно извоюваната защита на работещите във Франция.
Твърдолинейният синдикат Обща конфедерация на труда (CGT) призова към нови протести и стачки на 19 октомври.