Столична община погва шумните пияници

Мисия София

10-10-2017, 19:42

Снимка:

пресцентър СО

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Нова наредба за обществения ред е необходима, защото сегашната е на повече от 15 години

Пиенето на алкохолни напитки по улиците и парковете ще е забранено, но само ако е придружено с поведение, което нарушава обществения ред. Това разясни вносителят на новата наредба за обществен ред Иван Илиев, който е председател на Комисията по ред и сигурност в Столичния общински съвет, предаде БНТ. В проектонаредбата за първи път има и регламент за уличните артисти и музиканти, които ще трябва да представят творчеството си само на определени за това места.

Нова наредба за обществения ред е необходима, защото сегашната е на повече от 15 години. Част от предложенията са да се забранят фойерверките и шумните купони в жилищните сгради след 22 часа. За тупане на покривка или килим през балкона глобата ще е от 100 до 300 лева. Наказания са предвидени и за организирането на гонки, както и за хората, които застрашават общественото здраве.

"Това е разливане на течности, химикали, горене на гуми, кабели", обясни председателят на постоянната комисия по обществен ред и сигурност, Иван Илиев.

Наредбата предвижда уличните музиканти да свирят само след позволение от Oбщината и на определени за това места, иначе ги грози глоба от 100 лв.

"Знаем много добре, че има компании в парковете, които след употреба на алкохол пречат на гражданите да се разхождат и на децата да си играят и тогава категорично трябва да се намесва полицията", коментира столичният кмет, Йорданка Фандъкова.

Хората, които пият бира кротко и не нарушават обществения ред няма да бъдат погвани.

Шумът от строителните обекти също ще подлежи на сериозни санкции, както и свиренето на музикални инструменти в жилищните сгради. Ще бъдат глобявани и онези, които пускат прахосмукачки между 14 ч. и 16 ч., както и хората, които мият прозорците на колите си навън. Санкции са предвидени и за продавачите на печатни издания, които ходят между автомобилите. Промените вече са качени за разглеждане на сайта на общината, а общественото обсъждане ще е на 19 октомври от 13:30 ч. на ул. "Московска" 33.