Пучдемон отложи независимостта - иска диалог

Той поясни, че ще говори за последиците от спорния референдум за независимост

"Не планирам да отправям заплахи и обиди, а да разсея напрежението", заяви в ключовата си реч пред парламента лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон, предава БНТ.

Той поясни, че ще говори за последиците от спорния референдум за независимост и осъди действията на испанските власти по осуетяването му на 1 октомври. Целта е била да се създаде паника и хората да си останат по домовете, но тя не беше постигната.

"Повече от 2 милиона души излязоха срещу страха", посочи Пучдемон. Сега той обяви, че иска да изпрати послание за диалог и иска по-добро разбирателство с останалата част от Испания. "Не сме луди, не сме бунтовници, а нормални хора, които искат да гласуват", каза каталунският лидер.

"Каталуния си спечели правото да бъде независима държава, резултатите от референдума за самоопределение на 1 октомври са "да" за независимостта", подчерта Пучдемон. Той поиска мандат да обяви независима Каталуния. Според него конфликтът с Испания може да се реши чрез преговори и си струва да се потърси международно посредничество. "В този исторически момент като лидер на Каталуния искам да последвам волята на народа за превръщането на Каталуния в независима държава", каза Пучдемон.

"Нашето желание винаги е било разбирателство с Испания, но от много години отношенията между Каталуния и Испания не вървят добре и нищо не е направено, за да се подобри ситуацията. И затова тя се е превърнала в нетърпима. Един народ не може да бъде принуден против волята си да приеме един статут, за който не е гласувал и не желае. разбира се конституцията е демократична рамка, но също така е вярно, че има демокрация, която е отвъд конституцията. Госпожи и господа, на базата на референдума ,който се проведе на първи октомври, Каталуния спечели своето право да бъде независима държава. И си спечели правото да бъде чута и уважавана. Защото това, което си случи напоследък, никога преди не се е случвало. И днес Каталуния е уважавана и чута отвъд нашите граници", коментира лидерът на Каталуния.

"Преживяваме исторически момент с исторически измерения, чиито последици и ефекти отиват далече извън нашата страна. Очевидно е, че това не е вътрешен проблем, както смятаха тези, които пренебрегнаха своите отговорности и не искаха да признаят случващото се. Каталуния е европейски въпрос. Не очаквайте от мен заплахи, изнудване или обиди. Моментът е достатъчно сериозен, така че всички да поемем своите отговорности при абсолютна нужда да се разсее напрежението и да не се подклажда то с думи или действия", каза още той.

"Правителството и аз самият предлагаме парламентът да суспендира последствията от референдума, така че следващите седмици ще започнем диалог, без който е невъзможно да се постигне съгласувано решение. Твърдо вярваме, че в настоящия момент е нужна деескалацията на напрежението и особено ясна и твърда воля да се осъществят исканията на каталунския народ, отразени в резултатите от референдума на 1-ви октомври", завърши Пучдемон.