"Гражданска отговорност" се увеличава драстично за нарушителите от 2018 г.

Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която се плаща в момента, а хората с нарушения – по-висока

От началото на 2018 г. застраховките „Гражданска отговорност” ще се определят индивидуално за всеки шофьор на база нарушенията, които е правил на пътя. Подготвяхме се дълго за въвеждането на тази система, каза в ефира на бТВ зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

"Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която се плаща в момента, а хората с нарушения – по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението е около 50%", уточни Агайн.

Една от важните стъпки за въвеждането на системата „бонус – малус”е била да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР. При определянето на цената ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления.

"Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя", обяви зам.-председателят на КФН.

Тя уточни, че новата система може и да не влезе в сила от 1 януари следващата година, но със сигурност ще бъде въведена в началото на 2018 г.

"Целта не са по-високи приходи за застрахователите", категорична е Ралица Агайн.