Психолози обменят добри практики за преодоляване на проблемите при подрастващите

До 13 октомври

От днес до до 13.10.2017 г. в Стара Загора за първи път се провеждат Национална среща „Дни на училищната психология“ с участието на училищни психолози, педагогически съветници и експерти по приобщаващо образование от 19 населени места в цялата страна. Днес тя бе открита от зам. просветния министър Таня Михайлова в общинската зала „П. Р. Славейков“. Данните сочат, че в България има 4362 училища и детски градини, в които са назначени общо 492 психолози и 705 педагогически съветници. „Днешното училище, не е училището от вчера. Динамичните процеси в обществото се фокусират върху него. Децата днес са много различни, а класната стая е пространство на многообразие. Училищните психолози придават завършен вид на училищната общност,“ заяви в приветствието си към участниците Михайлова. По думите ѝ, единна рецепта за справяне с проблемите на подрастващите няма, но има добри практики, които ще бъдат споделени от специалистите в следващите дни.
В дните ще вземе участие и психологът Татяна Предова, главен експерт в Дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието" в Министерството на образованието и науката. Срещата е посветена на обмена на добри практики за преодоляване на проблемите сред подрастващите ученици и деца. Представители на Стара Загора, Казанлък, Асеновград, Пловдив, Раднево, Гурково, Разград, Ямбол, Варна, Търговище, Гълъбово, Шумен, Чирпан, Нова Загора, с. Руен, с. Ругош, с. Скалица, с. Старо Оряхово и с. Ветрен ще дискутират и споделят личен опит от своята практика.
„Психичното здраве е едно от най-важните условия за отглеждане на здраво и образовано поколение. Важно е, че има дебат, защото можем да се научим да предпазваме децата си от опасностите на нашето време“, каза при откриването областният управител Гергана Микова.
В област Стара Загора има общо 121 училища, в които работят 29 педагогически съветници - (24%) и 15 психолози (12%). Този процент е недостатъчен, особено в малките населени места, където е още по-нисък. „Необходимо е да стимулираме училищните директори да назначават повече училищни психолози и педагогически съветници“, коментира началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова.
Организатори на събитието, посветено на Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, са инициативна група от училищни специалисти в партньорство с Община Стара Загора и Регионалното управление по образованието.