78 поети се надпреварват в конкурса за поезия „Веселин Ханчев”

Авторите са на възраст между 14 и 25 години

Над 700 поетични опита ще пресее журито на 34-то издание на националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” с председател писателя Марин Будаков. Общо 78 участници, с традиционния превес на нежната половина са изпратили по пощата между 5 и 10 свои работи в рима с надеждата , че ще станат носители на голямата награда – статуетката „Златното яйце“.

Авторите са на възраст между 14 и 25 години, а никой от тях все още няма издадена стихосбирка, което е и сред условията за участие.

Най-много са  във възрастовия диапазон 16-21 години. Сред начинаещите пера е и 12-годишната Паолена от  Троян, която е допусната до участие извън конкурсното класиране. Най-далечната дестинация е италианският град Савона, където над белия лист се поти 25-годишен поклоник на музите.

Сред членовете на журито е и поетът Никола Петров, който е записал в творческата си биография три награди за времето от 2009-2011 година.

Организатор на тази най-дългогодишна литературна надпревара са библиотека „Родина“ в Града на липите, къща музей „Гео Милев“ и община Стара Загора, които традиционно издават първата книга на лауреата.

Победителят ще стане известен на 3 ноември, а ден по-късно ще се проведе и поетичната работилница за млади автори.