Подписваме нов договор с Русия за АЕЦ "Белене"

Политика

11-10-2017, 17:33

Снимка:

МЕ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Теменужка Петкова: Предстои пълната либерализация на електроенергийния пазар

В момента Българската академия на науките изработва доклад , който да покаже доколко изгодно ще бъде на България да изгради втората атомна централа

Компанията-доставчик на оборудването за втората атомна централа трябва да го консервира преди да го достави. Преговорите най-вероятно ще продължат до края на годината.
България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ "Белене". Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ, все още не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на мощностите за втората атомна централа. Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината.
По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом", които са на посещение у нас. Петкова обясни, че не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос обаче не са водени.
България до момента е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ "Белене". Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени от страната ни, след като България беше осъдена по арбитражно дело от Русия. Окончателно оборудването трябва да бъде доставено у нас до края на годината, но също така то трябва да бъде консервирано, за да се запази.
В момента Българската академия на науките изработва доклад , който да покаже доколко изгодно ще бъде на България да изгради втората атомна централа и какви опции има пред страната. Междинният доклад на учените вече е готов, обяви Петкова. Тя не пожела да коментира резултати от него, но обяви, че той показва, че след 2032 г. ще са необходими допълнителни енергийни мощности на България, но не коментира дали те трябва да са непременно ядрени.
Досега интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" са проявили три компании, една от които - държавната китайска енергийна корпорация.