Все повече деца с наднормено тегло по света

През 2016 година 6% сред момичетата и осем на сто сред момчетата тежат значително повече от норматива за възрастта си

Броят на децата и младежите с наднормено тегло в света се е увеличил 10 пъти за последните 40 години. Това означава, че в момента има 124 милиона момичета и момчета, които се борят с килограмите. Данните са от доклад на Световната здравна организация, от където предлагат и план за борба със затлъстяването.
Докладът на Световната здравна организация показва, че през 1975 година броят на затлъстелите деца и юноши до 19 години е бил по-малко от един процент. През 2016 година 6% сред момичетата и осем на сто сред момчетата тежат значително повече от норматива за възрастта си. Още 213 милиона деца са с наднормено тегло, но все още под прага на затлъстяването. Ако тенденцията се запази до 2022 година по света ще има много повече деца с наднормено тегло, отколкото недохранени, се казва в доклада на организацията. От там предлагат спешен план.
Фиона Бул, мениджър на програмата за Наблюдение и превенция на незаразни болести към СЗО: "Шест стъпки включват широка медийна кампания, която да обърне внимание на последствията от наднорменото тегло и затлъстяването. Предвидени са законови и фискални регулации с цел промяна на нездравословната среда, което да направи здравословния избор по-лесен. И третата стъпка е по-голям достъп да различни форми на физическа активност "
Консумация на некачествени храни и липса на физическа активност са сред основните причини, които водят до затлъстяването.
Лиан Райли, началник на отдел в СЗО "Детето или юношата с наднормено тегло вероятно ще се пръвърне във възрастен с наднормено тегло, а това увеличава риска от ранна проява на симптоми на сърдечно-съдови болести, рак, диабет. Пълните деца имат и социални и психологически проблеми, подложени са на по-голям тормоз, справят се по-зле в училище."
Докладът се основава на данните за теглото и ръста на близо 130 милиона души. Това го прави най-мащабното прочуване на затлъстяването за периода 1975-2016.