Прокуратурата: 2,6 г. затвор за 200 кг хероин

Крими

12-10-2017, 12:50

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спипаха 38-годишен с хероин

Рестарт на делото срещу иранския наркотрафикант заловен с дрога за 18 млн.лв.

Окръжната прокуратура в Ямбол сключила споразумение за присъда от едва две години и половина затвор за иранския наркотрафикант, задържан с рекордни 200 кг хероин на ГКПП Лесово-  най-голямото количество наркотик, залавяно на външната граница, откакто страната ни е член на ЕС.
Това съобщиха пред репортер на Дарик-Бургас отлично информирани източници.

Делото срещу иранеца - Амир Реза Какванд трябваше да се разглежда в Окръжния съд в Ямбол още през юни т.г. Началото обаче бе белязано от фалстарт.
Причината – наблюдаващият прокурор подписал споразумение с адвоката на иранеца за самопризнания срещу налагането на присъда, не само знaчитeлнo пo-ниcка oт пocoчeната в НК, но и под предвидимия в закона минимум. Председателят на съдебния състав настоял за корекция. Основният мотив е, че това по дефиниция противоречи на закона и морала.
Предложението на съда е за присъда от 12 години затвор, но защитата на Какванд го отхвърля.

Припомняме, че Амир Какванд  беше задържан през юни м.г. с рекордн количество хероин, укрит в управлявания от него ТИР.  Камионът преминал през 6 митници, преди българската, но едва на ГКПП Лесово ренгенът открил, че товарът има нееднородна структура.
Оказало се, че дрогата е скрита в 400 консерви с домати. Целият товар на стоката бил 22 тона, като сред нея са открити и нелегални цигари. Според инспекторите, те най-вероятно са били предназначени за отклоняване на вниманието.