БТМ – 3 влиза в Ямболския музей на бойната слава

Животът

12-10-2017, 17:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложба "Не/Познати“ гостува в благоевградския музей

Основната дейност на БТМ – 3 е направата за окопи и траншеи при отбрана

Нов впечатляващ експонат влезе във фонда на ямболския Музей на бойната слава. Бързоходна траншейна машина е отпусната със заповед на министъра на отбраната на Република България. Основната дейност на БТМ – 3 е направата за окопи и траншеи при отбрана. Използва се за изкоп на канали при отводняване на залети терени. Първите траншейни машини у нас са от периода 1957-1960г., като и до днес БТМ – 3 е на въоръжение в Българската армия.

Фондът на ямболския музей се обогати и с още няколко експоната, предоставени от Министерството на вътрешните работи - термос кухня за приготвяне на храна, автоцистерна за вода и различни видове униформи.

Музеят на бойната слава бе открит на 9 май 2013 г. и е единственият по рода си в страната общински военен музей. Експонатите му се радват на все по-голям интерес от жителите и гостите на града и на чуждестранни посетители. За да се реализира идеята за цялостно разгръщане на музея, община Ямбол очаква от Министерство на отбраната да бъдат предоставени още ценни експонати, за които има изпратено искане.