Изложба представя творби на Йордан Йовков

Добрич Лайф

12-10-2017, 15:43

Снимка:

плакат

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Шибил“ на тошевска сцена

Обезсмъртени в театъра, киното, музиката

Фотоизложба "Йордан Йовков - живот в словото" представя творби на класика, обезсмъртени на театралната сцена, във филми, музикални произведения, художествени портрети на негови герои. Експозицията, която се открива днес в дома-паметник "Йордан Йовков" в Добрич, е уредена с финансовата подкрепа на Министерството на културата по повод на 80-годишнината от кончината на писателя, съобщават от музея.
В колекцията под наслова "Бялата лястовица лети по света" могат да се видят преводи на Йовкови произведения на 44 езика, между които и първият - на немски, на разказа "Българка" през 1918 година. Йовковото слово е обезсмъртено и в първия български филм по произведение на разказвача - "Най-вярната стража", в последвалите "Шибил", "Нона", "Мечтател", "24 часа дъжд", както и в редица телевизионни творби.
Фотосите показват портрети на Албена и Рада от художничката Мария Недкова, "Вечери в Антимовския хан" на Стоимен Стоилов, "Индже" от Зафир Йончев и други живописни платна и графики. Кадрите проследяват и Йовковите места в Добруджа - откриването на негови паметници и паметни плочи в селата Красен и Изворово, където е учителствал, в Добрич, Тервел, Генерал Тошево. В днешното село Йовково край границата е поставен паметен знак-морена на мястото на семейната къща на писателя.
Фотокадрите са запечатали и раздялата с Йордан Йовков - траурната процесия в Пловдив, опечалената Деспина Йовкова със софийски интелектуалци, специални издания на вестниците "Зора" и "Борба" от 16-17 октомври 1937 година за смъртта на класика. Щрих от Йовковия свят са и няколко кутийки с негови лекарства, некролози за смъртта му и траурни ленти.
Изложбата слага началото на поредица от събития в София и Добрич, които ще протекат под наслова "80 години безсмъртие на Йовковото слово".