Осъдиха управител на фирма за укриване на данъци

Избегнал е плащането на данъчни задължения в размер на 32 500 лева

Условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок наложи Окръжен съд - Добрич на управител на фирма, укрил данъчни задължения.

Подсъдимият Митат Х. от село Бобовец, общ. Балчик беше признат за виновен в това, че през периода от 31 юли 201Зг. до 31 юли 2014г. в Добрич, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител на Еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД), е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 32 500 лева.

Мъжът е ръководил дружество със седалище и адрес на управление село Бобовец, което разполагало с безсрочна Лицензия за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали и което от юли 2013г. имало разрешение за изваждане на останките от 3 потънали кораба.

По делото е установено, че през 2013 и 2014г. управителят Митат Х. е получил в брой от касата на дружеството съответно 400 000 и 250 000 лв., но не платил дължимия данък върху получените суми. В срок до 31 юли на двете години 40-годишният мъж е следвало да подаде декларации и да внесе данък от 20 000 лв. и от 12 500лв., което не направил и така нарушил разпоредби от Закона за данъците върху доходите на физически лица.

Пред съдебния състав 40-годишният мъж призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. В последната си дума в съдебната зала той заяви, че съжалява за стореното и че не е искал да ощети бюджета.

След като прецени, че подсъдимият е извършил престъплението при наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства - неговото самопризнание, чистото му съдебно минало и добрите характеристични данни, Окръжният съд му наложи наказание под определения в закона минимален размер за подобни деяния. Мъжът беше осъден да плати на държавата дължимите данъци в размер на 32500 лева и лихвите върху тях.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване в 15-дневен срок.