Продължава SOFAIR-конференция за справяне със замърсяването на въздуха

В София пристигнаха представители на Париж, Виена, и Наймейхен

Продължава  SOFAIR – конференция за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда. В София пристигнаха представители на Париж, Виена, и Наймейхен, за да вземат участие в в SOFAIR – конференция за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда.
Г-жа Елза Мартеьо (Elsa Marteyan) представи инициативата на кмета на Париж, г-жа Идалго, за създаване на Глобална обсерватория за замърсяването на въздуха в градовете (Globar Urban Air Pollution Observatory – GUAPO), в която вече са се включили Лондон, Ротердам и Мексико, а с Атина, Монреал, Ню Йорк, Пекин и Токио се водят разговори за присъединяване.
Г-н Сандер Тейуисе (Sander Teeuwisse) представи успешната кандидатура на Наймейхен, който беше избран за Европейска зелена столица за 2018г., чийто основен фокус е подобряване качеството на въздуха в холандския град.
В края на деня заместник кметовете Йоана Христова, Евгени Крусев и главният архитект Здравко Здравков обсъдиха мерките за София с колегите си от Виена, Париж и Неймехен, както и с експертите от Airparif – Мрежа за наблюдение качеството на въздуха в Париж и Фондацията Climate Works.
Конференцията беше открита от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София; г-н Нено Димов, министър на околната среда и водите и Джордж Кремлис, Генерална дирекция „Околна Среда“ на ЕК, който пристига в София специално за конференцията.
Конференцията SOFAIR се провежда в Генератор – пространство за дизайн, култура и иновации в бившия завод "Витоша".
SOFAIR се организира от екипа на "Зелена София" към Столична община.