Помагач на телефонни измамници получи условна присъда

Крими

13-10-2017, 08:13

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пламен К. се е признал за виновен

След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново, 20-годишен мъж е осъден за подпомагане на телефонна измама. Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие при което подсъдимият  признава вината си и приема за верни фактите изложени в обвинителния акт на прокуратурата. Съдът наложи на Пламен К. наказание две години лишаване от свобода, което е отложено с пет години изпитателен срок.

Пламен К. се призна за виновен за това, че в периода от 03.02.2017 г. до 09.02.2017 г. в град В. Търново, при условията на продължавано престъпление, в съучастие – като помагач, с неустановени лица – извършители, с цел да набави за себе си и неустановените лица имотна облага, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат у различните лица заблуждение и с това да им причинят имотна вреда в общ размер на 9014,40 лева, като:

– на 03.02.2017 г. – чрез явяване на мястото, наблюдение поведението на пострадалата и двукратно вземане на оставените пари и други вещи, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у М. Н., че е необходимо да заплати сума за извършване на операция на дъщеря й, която си е счупила крак и с това да й причинят имотна вреда, представляваща предоставената за това парична сума и други вещи в общ размер на 1 519,40 лв.

– на 04.02.2017 г. – чрез явяване на мястото и вземане на оставените пари, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у Г.Д., че е необходимо да предостави парична сума, за да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами и с това да й причинят имотна вреда в размер на 3500 лева, представляваща предоставената за това сума;

– на 04.02.2017 г. – чрез явяване на мястото, наблюдение поведението на пострадалата и приемане на предоставените пари, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у К. П., че е необходимо да заплати 20 000 лв. и злато за извършване на операция на дъщеря й, която си е счупила крака и с това да й причинят имотна вреда в размер на 1 300 лв., представляваща предоставената сума;

– на 09.02.2017 г. – чрез явяване на мястото, и двукратно вземане на хвърлените от терасата на жилището пари и други вещи, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у М. П., че следва да предостави парична сума и златни накити, за да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами и с това да й причинят имотна вреда, представляваща предоставената за това сума и златни накити, в общ размер на 2 695 лева.

Обвиняемият  е студент  и си търсел работа. Непознато лице, се свързало с него във връзка с негова обява в интернет. Представило се за като Николай Колев – търговец на бяла техника от гр. Русе. Обяснило че трябва да събира капаро за извършени продажби на бяла техника, закупена от Германия, от клиенти на различни адреси в гр. В. Търново. Щял да му се обажда по телефона и да му казва адрес, на който трябва да отиде. Сумите от клиента трябвало да занася до гр. Русе, а за себе си да взима по 250 лева на курс. Обвиняемият си помислил, че това може да е схема за измами, но тъй като имал нужда от пари, се съгласил.

Присъдата подлежи на обжалване.