Родилката с удушеното бебе вече е обвиняема за убийство на новородена рожба

Учителката родила сама в горнооряховски парк

Районната прокуратура в Горна Оряховица е повдигнала обвинение срещу 34-годишната учителка, която в четвъртък привечер сама родила момченце в горнооряховски обществен парк, а по-късно бебето бе намерено удушено в багажника на семейния автомобил. Воденото по случая досъдебно производство е по чл. 120 от НК – убийство, извършено от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него.

Преподавателката в стражишко село Венелина Петкова е с наложена мярка за неотклонение „подписка“. Пред разследващите горнооряховската родилка е отрекла да е умъртвила умишлено рожбата си. От прокуратурата обаче обявиха, че бременността е била нежелана, тъй като учителката и мъжът й вече имали трима сина. Бременността била крита от семейството, поради което към момента се предполага, че съпругът няма отношение към случая.

Досъдебното производство е образувано срещу Венелина Петкова, след сигнал от болницата в Горна Оряховица, за приета около 18.00 часа на 12 октомври жена с кръвоизлив. След преглед е установено, че жената е родила същия ден, като раждането е станало извън болнично заведение.

Според показанията на учителката, тя е родила в парк „Пролет“, където е намерена от граждани с обилен кръвоизлив и откарана в болница. От проведените първоначални действия по разследването, същия ден  пред хранителен магазин в града е установен съпругът на родилката – 34-годишния Х. П., а в багажника на семейния им автомобил е намерено  тяло на новородено момченце.  Тялото на бебето е откарано за аутопсия във великотърновската болница, която е установила, че бебето е било родено живо, живяло е десетина минути и е  било удушено.

Според информация телцето на новороденото момченце било поставено в чанта и така, заедно с жената и другите й лични вещи се озовало в болницата. Пристигналият на място съпруг прибрал багажа на жена си и затова трупчето било открито в семейната кола. Всички зловещи подробности по случая ще се изясняват в рамките на дознанието, ръководено от Районната прокуратура в Г. Оряховица. Назначени са още експертизи, извършват се повторни огледи.

От горнооряховската болница информираха, че младата учителка е била приета от дежурния лекар д-р Димитринка Димитрова, която се усъмнява, че става въпрос за раждане на доносено дете извън болничното заведение. Въпреки, че пациентката отричала да има бременност и не пожелала да бъде настанена в болницата, след изследване с ехограф са открити остатъци от плацента. След това е извършен преглед, при което е открита и пъпната връв на новороденото в жената. Извършена е т.нар. ревизия - почистване на родилката, и веднага са сигнализирани органите на реда от Районното управление на полицията в Горна Оряховица. Към момента 34-годишната жена е настанена в Акушеро- гинекологичното отделение за наблюдение. По думите на д-р Димитрова, състоянието й е стабилно като след нормално раждане.

За деяние по чл. 120 от НК законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години.