Валентин Радев покани протестиращите пожарникари на разговор

Пожарникарите отново са на протест

Вътрешният министър Валентин Радев покани протестиращите огнеборци на разговор, съобщава БНТ. Според него закриването на някои пожарни служби е управленски въпрос и не би трябвало да има такъв протест.
Пожарникарите отново са на протест. Те се събират до сградата на МВР - в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици", а след това ще тръгне шествие, което ще спре пред финансовото министерство.
В центъра на тяхното недоволство са замразените доходи на служителите в МВР, минималният ръст в бюджета на ведомството за 2018 година, както и недостатъчното финансиране на двете дирекции - "Пожарна безопасност и защита на населението" и "Национална система 112" за следващата година.
Венцислав Станков, президент на синдикат "Огнеборец" към КНСБ: Ние сме направили изчисление, че минимум с 15% трябва да се увеличат възнагражденията на служителите в МВР. Обсъжда се закриването на 12 структури на пожарната - като 2 от тях са районни служби, а 10 - участъкови служби. Това са малки служби в малки населени места.